Tonia Dabwe – eigenaar SoVenture, voorzitter Mineke Foundation

 

Tonia Dabwe is de eigenaar van SoVenture, een adviesbureau op het gebied van bedrijfsgroei en internationale expansie dat zich richt op ondernemers in Nederland en West Afrika. Daarnaast is ze de oprichter en voorzitter van Mineke Foundation, een Nederlands-Liberiaanse stichting die in Liberia een vakschool runt en zelfstandig ondernemerschap aanmoedigt. Ze is tevens bestuurslid van Deventer Wereldstad, de koepelorganisatie voor stichtingen in de gemeente Deventer die actief zijn op het gebied van internationale samenwerking.

Tonia heeft verschillende prijzen ontvangen voor haar werk bij Mineke Foundation, waaronder de International African Woman of the Year award in Londen in 2013. Ze gelooft sterk in het potentieel van ondernemers om economische welvaart en welzijn in een land te bewerkstelligen en voelt zich persoonlijk sterk betrokken bij de Global Goals 1, 4, 5, 8 en 17.

“In 2017 mocht ik voor het International Office van de gemeente Deventer een presentatie geven over de Global Goals en ben ik gevraagd mee te denken over hoe Deventer de Global Goals vorm zou kunnen geven. Het was voor mij erg belangrijk duidelijk te maken dat de Global Goals méér zijn dan klimaat en milieu – de typische duurzaamheidsonderwerpen – en dat ze grote zakelijke kansen bieden voor met name het MKB. Het rapport van de commissie onder leiding van oud-Unilever topman Paul Polman, Better Business, Better World, waarin het zakelijk potentieel van de doelen voor het MKB wordt geschetst, blijft voor mij de grote inspiratie. Geweldig om te zien hoe Deventer4GlobalGoals nu door alle sectoren in de gemeente omarmd en gesteund wordt!”

Tonia is de dochter van een Liberiaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze is in Liberia geboren en verdeelt momenteel haar tijd tussen West-Afrika en Nederland.