Deventer hijst vlag voor Global Goals

In Deventer hangt op 25 september de Global Goals vlag uit. Wereldleiders buigen zich deze dag over de Global Goals tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert deze dag een landelijke Global Goals Vlaggendag. De vlag laat zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen.

Door de Global Goals-vlag te hijsen tonen maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de Rijksoverheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de Global Goals, die inmiddels vijf jaar bestaan.

Meest inspirerende Global Goals gemeente
Thomas Walder, wethouder Economie en Internationaal Beleid: “In Deventer hebben we de eer hoog te houden, want begin dit jaar zijn we verkozen tot ‘Meest inspirerende Gemeente’ als het gaat om de verbinding tussen samenleving en bedrijfsleven met betrekking tot de Global Goals. Een mooi compliment voor alle partners die hier aan bijdragen! Met de vlag laten we zien dat we de Global Goals actief ondersteunen en hier graag een bijdrage aan leveren.”

De 17 duurzaamheidsdoelstellingen
In 2018 is de kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, ngo’s, cultuur en gemeente, die de 17 duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een middel om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

Activiteiten in Deventer tijdens Global Goals Vlaggendag
Tal van organisaties uit Deventer staan stil bij de Global Goals Vlaggendag. Bijvoorbeeld Hogeschool Saxion, die in de Week van de Duurzaamheid de Green Office opent. In de bibliotheek gaan mensen in gesprek over duurzame ontwikkeling. Ook Kunstenlab, het Duurzaamheidscentrum, NetSib Foundation en Witteveen+Bos organiseren deze dag activiteiten. De vlaggenactie is een samenwerking van VNG, SDG Nederland, Global Compact Netwerk Nederland en de Rijksoverheid.

Kijk voor meer informatie over de Global Goals activiteiten in Deventer, op a de social media kanalen #deventer4gg.

   

Global Goals actie bij Saxion

Bij Saxion vinden we het noodzakelijk om bij te dragen aan een duurzame samenleving. In 2018 hebben we daarom het SDG-charter ondertekend, omdat we de zeventien ontwikkelingsdoelen van groot belang vinden en willen uitdragen. We zijn goed op weg, maar we kunnen het niet alleen! Daarom willen we tijdens de SDG Action Day extra aandacht vragen voor de Sustainable Development Goals. Dat is best een uitdaging, ook omdat we momenteel natuurlijk veelal thuiswerken en –studeren. Daarom gebruiken we onze ledwall in Enschede, hangen er vlaggen bij onze gebouwen en is het gebouw in Deventer beplakt met SDG-stickers om dit onder de aandacht te brengen in onze regio. Benieuwd naar onze bijdrage op het gebied van SDG’s en duurzaamheid? Bekijk saxion.nl/duurzaamheid!

Week van de Duurzaamheid: 5 t/m 10 oktober
Verduurzaming gebeurt natuurlijk niet in een dag. Daarom organiseren ROC van Twente, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente samen met diverse partners in de week van 5 tot en met 10 oktober gezamenlijk de Week van de Duurzaamheid. Een week vol evenementen, zowel fysiek als online, waarbij iedereen kan kennismaken met duurzame initiatieven en inspiratie kan opdoen om zelf bij te kunnen dragen aan een duurzame samenleving.

Opening Saxion Green Office
Saxion lanceert tijdens de Week van de Duurzaamheid ook ons nieuwe Saxion Green Office, het centrale punt waar studenten en medewerkers kennis kunnen maken met de SDG’s en hier een bijdrage aan kunnen leveren. Wil jij aanwezig zijn bij de online opening van het Saxion Green Office? Meld je dan nu aan voor de livestream!

   

Nationale Ombudsman bezoekt Meest Inspirerende Global Goals Gemeente

De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, bracht op donderdag 17 september een bezoek aan de gemeente Deventer. Hij werd ontvangen door Thomas Walder, wethouder economie en internationaal beleid in het Duurzaamheidscentrum. Tijdens een gesprek met de wethouder en een aantal leden van de Kerngroep Deventer4GlobalGoals is de ombudsman geïnformeerd over de Global Goals aanpak van Deventer.

De gemeente Deventer heeft begin dit jaar de Global Goals prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten International ontvangen als ‘Meest inspirerende gemeente’ in de categorie: ’Verbinder: Samenleving en bedrijfsleven.’
Deventer kreeg deze prijs omdat ze op innovatieve en impactvolle manier burgers, bedrijven en andere lokale partijen betrekt bij de implementatie van de Global Goals.

Het programma van het bezoek hield ook een ontmoeting met burgemeester Ron Konig in. Daarnaast kreeg de nationale ombudsman een rondleiding door het Duurzaamheidscentrum en door het stadhuis van Deventer, één van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland.

 

   

Duurzaamheidscentrum Deventer - in gesprek met Estella Franssen

Wat begon als een initiatief door de groep Deventer Energie Coöporatie en De Ulebelt, resulteerde in de opening van het Duurzaamheidscentrum op 8 februari 2020. Samen met een groep betrokken vrijwilligers hebben zij een plan gerealiseerd met als doelstelling de bewoners en bedrijven van Deventer te informeren, inspireren en te mobiliseren om zelf ook initiatief te nemen. Zo ontstond er een partnerschap om duurzame doelstellingen te bereiken. 'Op dit moment is er een maatschappelijke duurzaamheidsopgave. Om mensen te helpen met deze opgave, wilden wij een fysieke plek creëren waar zij te woord worden gestaan, voorbeelden zien, inspiratie op kunnen doen en te zoeken naar een eigen oplossing van deze opgave.' aldus Estella Franssen, projectmanager van de Ulebelt.

Steeds meer mensen zien de duurzaamheidsopgaven, zoals klimaatverandering, als een probleem. Maar zij weten vaak niet welke stappen zij kunnen ondernemen om dit tegen te gaan. 'Er is tegenwoordig veel te vinden op het internet over de maatregelen die mensen kunnen nemen om bijvoorbeeld duurzamer te gaan leven. Dit zijn echter vaak geen concrete aanpakken en sluiten vaak niet volledig aan op het leven van de mensen.' Franssen vertelt verder: 'Hierdoor hebben wij ervoor gekozen een fysieke plek te creëren waar bewoners en bedrijven informatie en persoonlijk advies kunnen krijgen over de initiatieven die daadwerkelijk ook impact maken op het gebied van duurzaamheidsopgaven. En kunnen ze onderzoeken wat het beste past bij hún specifieke situatie en wensen.'

Duurzaamheidsthema's en Global Goals
In het duurzaamheidscentrum zijn dan ook veel voorbeelden van oplossingen en genomen initiatieven door lokale bedrijven en bewoners te vinden. Met behulp van thema’s wordt de duurzaamheidsopgave en informatie overzichtelijk weergegeven op panelen in het centrum. Zo houdt het centrum de volgende thema’s aan: Water, klimaat en energie, de voedsel transitie, groen in de stad, afval en grondstoffen. Deze thema’s komen dan ook overeen met veel van de Global Goals. Denk hierbij bijvoorbeeld aan betaalbare en duurzame energie, klimaatactie, het leven op het land, verantwoorde consumptie en productie en duurzame steden en gemeenschappen. Daarnaast is er ook een ruimte met informatie over Deventer helden die zich concreet hebben gericht op de oplossingen van de grote wereldproblemen, zoals klimaatverandering. 'Door deze brede, integrale en structurele aanpak te kiezen, hopen wij bewoners en bedrijven nog meer te inspireren dan voorheen.' aldus Franssen.

Antwoord op vragen
Om bewoners en bedrijven zelf initiatief te laten nemen, heeft het duurzaamheidscentrum ook veel panelen die zich richten op de vraagstelling wat zij zouden kunnen doen met betrekking tot de duurzaamheidsopgaven. 'Zo geven wij kleine huishoudelijke ingrepen weer, met behulp van panelen en demonstratiematerialen, die impact zouden hebben op de duurzaamheidsopgave. Zo kan iedereen op een eenvoudige manier onderzoeken wat bij hen past, welke stappen zij kunnen ondernemen, welke materialen nodig zijn en wie hen daarbij zou kunnen helpen. Zo krijgen de bewoners concrete antwoorden op hun vraagstukken en onderzoeken ze wat voor hen haalbaar is.' vertelt Franssen. Daarnaast worden er, in samenwerking met lokale bedrijven, veel activiteiten en workshops georganiseerd om bewoners en bedrijven aanknopingspunten te laten zien en hen te stimuleren.

Ambities
Het duurzaamheidscentrum is pas geleden geopend, maar de organisatie heeft nog veel ambities voor de toekomst. Franssen vertelt: 'Op dit moment zien wij dat de aanpak van de opgaves enorm sectoraal is georganiseerd, terwijl de concrete oplossingen vaak impact hebben op verschillende gebieden. Zo heeft het vergroenen van tuinen een positief effect op de leefbaarheid, de biodiversiteit, de klimaatbestendigheid en de sociale cohesie in de buurt. Omdat in dit centrum veel verscheidene aspecten van de duurzaamheidsopgaven worden weerspiegeld, kunnen wij verschillende initiatieven bij elkaar brengen. Zo willen wij graag een duurzaamheids-hub worden waar veel mensen samenkomen, plannen maken en deze worden uitgevoerd.'Meer informatie?
Zit jij met vragen omtrent duurzaamheid? Of wil je zelf graag een initiatief nemen rondom de duurzaamheidsopgave, maar weet je niet waar te beginnen? Loop dan eens binnen bij het duurzaamheidscentrum in de stadsetalage van Deventer! Deskundigen en vrijwilligers staan klaar om jou het advies en de inspiratie te geven die jij nodig hebt.


Het duurzaamheidscentrum is een initiatief vanuit de Deventer Energie Coöporatie en De Ulebelt en wordt ondersteund door de gemeente Deventer. Het centrum zal op woensdag tot en met zaterdag geopend zijn met aangepaste openingstijden. Wilt u weten welke tijden dit zijn? Neem dan een kijkje op de website www.dcdeventer.nl

Deventer wint Global Goals Gemeenteverkiezing

De gemeente Deventer heeft de Global Goals prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten International ontvangen als ‘Meest inspirerende gemeente’ in de categorie: ’Verbinder: Samenleving en bedrijfsleven.’ Deventer krijgt deze prijs omdat ze op innovatieve en impactvolle manier burgers, bedrijven en andere lokale partijen betrekt bij de implementatie van de Global Goals.

Deventer streeft sinds 2016 de 17 duurzaamheidsdoelstellingen na. In 2018 is de kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet, met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, Ngo’s, cultuur en gemeente.

Wethouder Thomas Walder en Nicoleta Mitut van de kerngroep ontvangen de prijs uit handen van Jan van Zanen

Waardering van de jury

De kerngroep wil de komende jaren inventariseren (wat gebeurt er al en door wie), inspireren (goede voorbeelden uitlichten) én activeren (organisaties en bedrijven stimuleren om zelf bij te dragen). De jury waardeert dit concrete plan van aanpak voor Deventer en de verschillende activiteiten die in 2019 zijn georganiseerd, waaronder een Captains of Industry Diner. Dit diner is georganiseerd voor het Deventer bedrijfsleven om de kansen die de Global Goals bieden onder de aandacht te brengen.

Sleutel tot succes

Dit jaar wordt voor het eerst de Global Goals prijs uitgereikt tijdens het Deventer ondernemersevenement (DOE). Het succes van de Deventer aanpak is de nauwe samenwerking met partners in de stad rondom de verschillende initiatieven.

Trotse gemeente

Wethouder economie en internationaal beleid Thomas Walder is trots op de prijs en enthousiast over de Global Goals! Met deze video nodigt hij bedrijven, kennisinstellingen, de creatieve sector en Ngo’s om bewust(er) te worden van de kansen die de Global Goals bieden, niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor economische groei.
“Bedrijven die actief bezig zijn met de Global Goals zijn de bedrijven van de toekomst” aldus de wethouder. Laat je vooral inspireren en doe mee!

Bekijk het interview met wethouder Thomas Walder over de Global Goals (video 2 minuten 8 seconden).

De 2030 SDGs GAME in Deventer!

Weet jij wat je moet doen om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen?

GAME ON!  WAAROM ZOU IK DIT SPEL SPELEN?

Vind je dat het tijd is om aan de slag te gaan met duurzaamheid? Wil je je steentje bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDGs of Global Goals), maar weet je niet hoe? Deze serious game laat je zien hoe we samen een betere wereld kunnen creëren.

Het 2030 SDGs Game is een interactief kaartspel dat de wereld tot aan 2030 simuleert. Je gaat als team aan de slag om je doel te behalen. Lukt het je daarbij ook om gezamenlijk een evenwichtige en duurzame wereld te bouwen? Het spel is in 2016 ontwikkeld in Japan en heeft bewezen een krachtig instrument te zijn dat bijdraagt aan verandering. Al meer dan 100.000 mensen ter wereld zijn je voor gegaan en hebben het spel al gespeeld! Omdat er geen kennis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen nodig is om deel te nemen, hebben we het spel al in verschillende settings gespeeld. Zo is het spel ondertussen al gespeeld bij bedrijven, overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Deze keer brengen we het naar Deventer. Het spel duurt ongeveer 3 uur inclusief nabespreking.

Gegevens:

  • Wanneer: 11 december 2019
  • Hoe laat: 17:30 – 21:30 uur (Diner tussen 17:30 – 18:30)
  • Waar: Ulebelt, Maatmansweg 3, Deventer

meer informatie? neem contact op met sdggame@mdf.nl.

Lunchbijeenkomst Deventer4GlobalGoals

Food en dan specifiek Food Waste, was het thema van de lunchbijeenkomst op donderdag 9 oktober georganiseerd door KonnecteD, Rabobank Salland en de kerngroep Deventer4GlobalGoals. Tijdens de bijeenkomst stond de Sustainable Development Goal duurzame consumptie en productie centraal.

Verspilling

Het Deventer bedrijfsleven ging met elkaar in gesprek over issues rondom het thema Food.
Toine Timmermans, directeur van Samen tegen Voedselverspilling, was namens Rabobank Salland een van de sprekers. Hij vertelde over de Food Waste Challenge van Rabobank. Een zes weken durend programma waarin horeca ondernemers begeleid door experts meestrijden tegen voedselverspilling.
Verder zette hij de aanwezigen aan te denken en bracht inhoudelijke discussies aan de diverse tafels op gang. Wereldwijd wordt er gemiddeld 1/3 aan voedsel verspild. De verspilling vindt plaats in de hele keten, van producent tot consument. Positief is dat Nederlanders thuis minder voedsel zijn gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Dat is een mooi resultaat maar het kan nóg beter. Voor een pdf van de PowerPoint klikt u hier

Plukgoed

Kunstenaar Lobke Meekes, vertelde over haar project “Plukgoed” waarmee ze de aanwezigen meenam in de uitdagingen waarmee boeren dagelijks geconfronteerd worden. Ze ontwikkelde het project op verzoek van een fruitteler in het kader van het programma Agri meets Design. De Plukgoed appels krijgen langer de tijd om te rijpen aan de boom in het zonnetje. De appelboer wacht met plukken tot de appels perfect van smaak zijn. Bewaren is echter lastig, waardoor deze appels niet aantrekkelijk zijn voor de verkoop aan supermark

ten. Daarom overwegen veel appelboeren deze rijpe appels niet meer te plukken. Lobke Meekes bracht twee soorten appels mee die op verschillende momenten geoogst waren. Welke smaakt het lekkerst? Waarom worden appels geoogst nog voor ze hun ultieme smaak bereiken? Met deze vragen en smaken draagt ze bij aan bewustwording over ons gedrag als consument én dat van supermarkten.
Voor een pdf van de PowerPoint klikt u hier

Passende lunch

De lunchbijeenkomst vond plaats in het bedrijfsrestaurant van KonnecteD en startte met een soep van de Verspillingsfabriek, passend bij het thema Food Waste. Ook de Oesterzwam kroket, gekweekt op zwammen van koffiedik, werd geserveerd door de kandidaten van het werk/leerroute Horeca.

Wat heeft er zich in Deventer afgespeeld?

De Sustainable Fashion Week was in Deventer! Een week vol met mode, design en duurzaamheid. In deze tien dagen vond er een inspirerend en innoverend programma plaats in Deventer.

Van 4 t/m 13 oktober vond de 6e editie plaats van de Dutch Sustainable Fashion Week. Deventer deed hier voor de eerste keer aan mee met een uitgebreid programma! De week draait om bewustwording op het gebied van duurzame mode. Wist je dat de kledingindustrie op de 2e plek staat van de meest vervuilende industrieën? Met het gevarieerde programma in Deventer willen wij je op een leuke manier inspireren hoe jij je steentje bij kan dragen aan het verduurzamen van je garderobe.

In Deventer vonden er maar liefst 20 activiteiten plaats. Zo waren er  diverse kledingruil-events, een lezing van stylecoach "Indiaan in je Kast" in Fooddock, een interessante documentaire "The Positive Chain of Change" over de modeindustrie waarbij de jonge documentairemaakster aanwezig was en een sustainable shoppingroute langs de duurzame winkels in Deventer.

Nog even nagenieten van de aftermovie? Bekijk hem op de facebookpagina van de Sustainable Fashion Week x Deventer >>>

 

Expositie 'Atlas: Mapping the State of the World'

De Expositie 'Atlas: Mapping the State of the World' toont de actuele thema’s van onze wereld met een reeks opzienbarende, confronterende en grappige wereldkaarten.

  • De autopopulatie in de wereld is de afgelopen 50 jaar vijfmaal zo snel gegroeid als de menselijke populatie;
  • Dakloos zijn in Engeland verlaagt je levensverwachting met 30 jaar tot slechts 47;
  • Het land dat er tussen 1990 en 2010 de meeste vierkante kilometers bos bij heeft gekregen, is China - ongeveer 6½ keer meer dan zijn opvolger de Verenigde Staten.

Dit is slechts een greep uit de verrassende inzichten die zijn af te leiden uit de indrukwekkende wereldkaarten-tentoonstelling die speciaal door Studium Generale Eindhoven is samengesteld op basis van het boek ‘The State of the World Atlas’ van Dan Smith.

In ‘Atlas: Mapping the State of the World’ ontdekt u 18 kaarten op een indrukwekkende schaal, die de toestand van de wereld weergeven over onderwerpen als mensenrechten, milieu, gezondheid, rijkdom en armoede, oorlog en politiek.


Expositie:
Datum: 10 t/m 19 september
Locatie: Saxion hogeschool – centrale hal
Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur
Toegang: gratis voor iedereen

Global Goals Captains of Industry Dinner

De relevantie en urgentie van de Global Goals voor klimaat en maatschappij zijn evident. Ze bieden daarbij ook volop kansen voor innovatie van bestaande activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe business. Daarnaast kunnen ze bijdragen aan de verdere groei en (inter)nationale profilering van Deventer.

Captains of Industry Diner

De kansen van de Global Goals serieus nemen vraagt uiteraard om een actieve rol van belangrijke partners. Om deze reden heeft de Kerngroep Deventer4GlobalGoals op 16 mei 2019 een Captains of Industry Dinner georganiseerd. De kerngroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Deventer, het bedrijfsleven, de creatieve en maatschappelijke sectoren. De gemeente faciliteert de bijeenkomsten van de kerngroep en geeft een actieve bijdrage aan de activiteiten die gezamenlijk bedacht worden.

Kansen en bijdragen

Tijdens het diner stonden de kansen die de Global Goals bieden centraal. Hoe kunnen we deze kansen verzilveren en tegelijkertijd bijdragen aan een beter (leef)klimaat en maatschappij? Wat zijn inspirerende voorbeelden van andere MKB-ondernemers die met de Global Goals nieuwe business ontwikkeld hebben? Onder het genot van een heerlijk diner dat in het teken stond van de Global Goals, wisselde de top van het Deventer bedrijfsleven kennis, ervaring en ideeën uit over de toepassing van de Global Goals in hun eigen bedrijf. Presentaties over oesterzwammen gekweekt op koffiedik (Michel Brans), over het lokale belang van de Global Goals (Dorine van Norren) en over de circulaire matras van Auping (Mark Groot Wassink) leidden tot veel inspiratie. Ook de auto van H2-pionier die op waterstof rijdt maakte indruk.

Vervolg

De gemeente Deventer gaat samen met de andere leden van de Kerngroep Deventer4GlobalGoals en een aantal enthousiaste ondernemers vervolgactiviteiten rondom de Global Goals in Deventer voorbereiden. Deze zullen praktisch van aard zijn en aansluiten bij de dagelijkse realiteit van MKB-ondernemers. Heeft u ideeën voor vervolgactiviteiten of wilt u uw Global Goals activiteiten ook via onze website promoten, dan kunt u ons bereiken via info@deventer4globalgoals.nl of www.deventer4globalgoals.nl. We kijken uit naar een duurzame toekomst!Het diner is mede mogelijk gemaakt door Frame Voice Report (Europese Commissie), de gemeente Deventer, de Kerngroep Deventer4GlobalGoals en het Sandton IJsselhotel.