Deventer wint Global Goals Gemeenteverkiezing

De gemeente Deventer heeft de Global Goals prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten International ontvangen als ‘Meest inspirerende gemeente’ in de categorie: ’Verbinder: Samenleving en bedrijfsleven.’ Deventer krijgt deze prijs omdat ze op innovatieve en impactvolle manier burgers, bedrijven en andere lokale partijen betrekt bij de implementatie van de Global Goals.

Deventer streeft sinds 2016 de 17 duurzaamheidsdoelstellingen na. In 2018 is de kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet, met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, Ngo’s, cultuur en gemeente.

Wethouder Thomas Walder en Nicoleta Mitut van de kerngroep ontvangen de prijs uit handen van Jan van Zanen

Waardering van de jury

De kerngroep wil de komende jaren inventariseren (wat gebeurt er al en door wie), inspireren (goede voorbeelden uitlichten) én activeren (organisaties en bedrijven stimuleren om zelf bij te dragen). De jury waardeert dit concrete plan van aanpak voor Deventer en de verschillende activiteiten die in 2019 zijn georganiseerd, waaronder een Captains of Industry Diner. Dit diner is georganiseerd voor het Deventer bedrijfsleven om de kansen die de Global Goals bieden onder de aandacht te brengen.

Sleutel tot succes

Dit jaar wordt voor het eerst de Global Goals prijs uitgereikt tijdens het Deventer ondernemersevenement (DOE). Het succes van de Deventer aanpak is de nauwe samenwerking met partners in de stad rondom de verschillende initiatieven.

Trotse gemeente

Wethouder Economie en Internationaal beleid Thomas Walder: “De Global Goals bieden allerlei kansen voor bedrijven, kennisinstellingen, de creatieve sector en Ngo’s. Kansen voor duurzaamheid, maar óók voor economische groei. Door te innoveren en onderscheidend te zijn, inspireren we anderen binnen en buiten Deventer. We zijn een trotse gemeente met internationale uitstraling waar heel veel mogelijk is.

De 2030 SDGs GAME in Deventer!

Weet jij wat je moet doen om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen?

GAME ON!  WAAROM ZOU IK DIT SPEL SPELEN?

Vind je dat het tijd is om aan de slag te gaan met duurzaamheid? Wil je je steentje bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDGs of Global Goals), maar weet je niet hoe? Deze serious game laat je zien hoe we samen een betere wereld kunnen creëren.

Het 2030 SDGs Game is een interactief kaartspel dat de wereld tot aan 2030 simuleert. Je gaat als team aan de slag om je doel te behalen. Lukt het je daarbij ook om gezamenlijk een evenwichtige en duurzame wereld te bouwen? Het spel is in 2016 ontwikkeld in Japan en heeft bewezen een krachtig instrument te zijn dat bijdraagt aan verandering. Al meer dan 100.000 mensen ter wereld zijn je voor gegaan en hebben het spel al gespeeld! Omdat er geen kennis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen nodig is om deel te nemen, hebben we het spel al in verschillende settings gespeeld. Zo is het spel ondertussen al gespeeld bij bedrijven, overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Deze keer brengen we het naar Deventer. Het spel duurt ongeveer 3 uur inclusief nabespreking.

Gegevens:

  • Wanneer: 11 december 2019
  • Hoe laat: 17:30 – 21:30 uur (Diner tussen 17:30 – 18:30)
  • Waar: Ulebelt, Maatmansweg 3, Deventer

meer informatie? neem contact op met sdggame@mdf.nl.

Lunchbijeenkomst Deventer4GlobalGoals

Food en dan specifiek Food Waste, was het thema van de lunchbijeenkomst op donderdag 9 oktober georganiseerd door KonnecteD, Rabobank Salland en de kerngroep Deventer4GlobalGoals. Tijdens de bijeenkomst stond de Sustainable Development Goal duurzame consumptie en productie centraal.

Verspilling

Het Deventer bedrijfsleven ging met elkaar in gesprek over issues rondom het thema Food.
Toine Timmermans, directeur van Samen tegen Voedselverspilling, was namens Rabobank Salland een van de sprekers. Hij vertelde over de Food Waste Challenge van Rabobank. Een zes weken durend programma waarin horeca ondernemers begeleid door experts meestrijden tegen voedselverspilling.
Verder zette hij de aanwezigen aan te denken en bracht inhoudelijke discussies aan de diverse tafels op gang. Wereldwijd wordt er gemiddeld 1/3 aan voedsel verspild. De verspilling vindt plaats in de hele keten, van producent tot consument. Positief is dat Nederlanders thuis minder voedsel zijn gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Dat is een mooi resultaat maar het kan nóg beter. Voor een pdf van de PowerPoint klikt u hier

Plukgoed

Kunstenaar Lobke Meekes, vertelde over haar project “Plukgoed” waarmee ze de aanwezigen meenam in de uitdagingen waarmee boeren dagelijks geconfronteerd worden. Ze ontwikkelde het project op verzoek van een fruitteler in het kader van het programma Agri meets Design. De Plukgoed appels krijgen langer de tijd om te rijpen aan de boom in het zonnetje. De appelboer wacht met plukken tot de appels perfect van smaak zijn. Bewaren is echter lastig, waardoor deze appels niet aantrekkelijk zijn voor de verkoop aan supermark

ten. Daarom overwegen veel appelboeren deze rijpe appels niet meer te plukken. Lobke Meekes bracht twee soorten appels mee die op verschillende momenten geoogst waren. Welke smaakt het lekkerst? Waarom worden appels geoogst nog voor ze hun ultieme smaak bereiken? Met deze vragen en smaken draagt ze bij aan bewustwording over ons gedrag als consument én dat van supermarkten.
Voor een pdf van de PowerPoint klikt u hier

Passende lunch

De lunchbijeenkomst vond plaats in het bedrijfsrestaurant van KonnecteD en startte met een soep van de Verspillingsfabriek, passend bij het thema Food Waste. Ook de Oesterzwam kroket, gekweekt op zwammen van koffiedik, werd geserveerd door de kandidaten van het werk/leerroute Horeca.

Wat heeft er zich in Deventer afgespeeld?

De Sustainable Fashion Week was in Deventer! Een week vol met mode, design en duurzaamheid. In deze tien dagen vond er een inspirerend en innoverend programma plaats in Deventer.

Van 4 t/m 13 oktober vond de 6e editie plaats van de Dutch Sustainable Fashion Week. Deventer deed hier voor de eerste keer aan mee met een uitgebreid programma! De week draait om bewustwording op het gebied van duurzame mode. Wist je dat de kledingindustrie op de 2e plek staat van de meest vervuilende industrieën? Met het gevarieerde programma in Deventer willen wij je op een leuke manier inspireren hoe jij je steentje bij kan dragen aan het verduurzamen van je garderobe.

In Deventer vonden er maar liefst 20 activiteiten plaats. Zo waren er  diverse kledingruil-events, een lezing van stylecoach "Indiaan in je Kast" in Fooddock, een interessante documentaire "The Positive Chain of Change" over de modeindustrie waarbij de jonge documentairemaakster aanwezig was en een sustainable shoppingroute langs de duurzame winkels in Deventer.

Nog even nagenieten van de aftermovie? Bekijk hem op de facebookpagina van de Sustainable Fashion Week x Deventer >>>

 

Expositie 'Atlas: Mapping the State of the World'

De Expositie 'Atlas: Mapping the State of the World' toont de actuele thema’s van onze wereld met een reeks opzienbarende, confronterende en grappige wereldkaarten.

  • De autopopulatie in de wereld is de afgelopen 50 jaar vijfmaal zo snel gegroeid als de menselijke populatie;
  • Dakloos zijn in Engeland verlaagt je levensverwachting met 30 jaar tot slechts 47;
  • Het land dat er tussen 1990 en 2010 de meeste vierkante kilometers bos bij heeft gekregen, is China - ongeveer 6½ keer meer dan zijn opvolger de Verenigde Staten.

Dit is slechts een greep uit de verrassende inzichten die zijn af te leiden uit de indrukwekkende wereldkaarten-tentoonstelling die speciaal door Studium Generale Eindhoven is samengesteld op basis van het boek ‘The State of the World Atlas’ van Dan Smith.

In ‘Atlas: Mapping the State of the World’ ontdekt u 18 kaarten op een indrukwekkende schaal, die de toestand van de wereld weergeven over onderwerpen als mensenrechten, milieu, gezondheid, rijkdom en armoede, oorlog en politiek.


Expositie:
Datum: 10 t/m 19 september
Locatie: Saxion hogeschool – centrale hal
Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur
Toegang: gratis voor iedereen

Global Goals Captains of Industry Dinner

De relevantie en urgentie van de Global Goals voor klimaat en maatschappij zijn evident. Ze bieden daarbij ook volop kansen voor innovatie van bestaande activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe business. Daarnaast kunnen ze bijdragen aan de verdere groei en (inter)nationale profilering van Deventer.

Captains of Industry Diner

De kansen van de Global Goals serieus nemen vraagt uiteraard om een actieve rol van belangrijke partners. Om deze reden heeft de Kerngroep Deventer4GlobalGoals op 16 mei 2019 een Captains of Industry Dinner georganiseerd. De kerngroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Deventer, het bedrijfsleven, de creatieve en maatschappelijke sectoren. De gemeente faciliteert de bijeenkomsten van de kerngroep en geeft een actieve bijdrage aan de activiteiten die gezamenlijk bedacht worden.

Kansen en bijdragen

Tijdens het diner stonden de kansen die de Global Goals bieden centraal. Hoe kunnen we deze kansen verzilveren en tegelijkertijd bijdragen aan een beter (leef)klimaat en maatschappij? Wat zijn inspirerende voorbeelden van andere MKB-ondernemers die met de Global Goals nieuwe business ontwikkeld hebben? Onder het genot van een heerlijk diner dat in het teken stond van de Global Goals, wisselde de top van het Deventer bedrijfsleven kennis, ervaring en ideeën uit over de toepassing van de Global Goals in hun eigen bedrijf. Presentaties over oesterzwammen gekweekt op koffiedik (Michel Brans), over het lokale belang van de Global Goals (Dorine van Norren) en over de circulaire matras van Auping (Mark Groot Wassink) leidden tot veel inspiratie. Ook de auto van H2-pionier die op waterstof rijdt maakte indruk.

Vervolg

De gemeente Deventer gaat samen met de andere leden van de Kerngroep Deventer4GlobalGoals en een aantal enthousiaste ondernemers vervolgactiviteiten rondom de Global Goals in Deventer voorbereiden. Deze zullen praktisch van aard zijn en aansluiten bij de dagelijkse realiteit van MKB-ondernemers. Heeft u ideeën voor vervolgactiviteiten of wilt u uw Global Goals activiteiten ook via onze website promoten, dan kunt u ons bereiken via info@deventer4globalgoals.nl of www.deventer4globalgoals.nl. We kijken uit naar een duurzame toekomst!Het diner is mede mogelijk gemaakt door Frame Voice Report (Europese Commissie), de gemeente Deventer, de Kerngroep Deventer4GlobalGoals en het Sandton IJsselhotel.