Deventer doet mee met landelijke Global Goals Vlaggendag

In Deventer hangt op 24 september de Global Goals vlag uit.
Dit in het kader van de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag, een jaarlijks initiatief van de VNG opgezet binnen de landelijke Gemeenten4GlobalGoals campagne. Inmiddels maken meer dan 100 (!) gemeenten werk van het behalen van de 17 duurzame doelen waar Nederland zich op 25 september 2015 aan heeft gecommitteerd

De vlag laat zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. Door de Global Goals-vlag te hijsen tonen maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de Rijksoverheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de Global Goals, die inmiddels 6 jaar bestaan.

De 17 duurzaamheidsdoelstellingen
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn gericht op sociale, ecologische en economische uitdagingen wereldwijd. Ze zijn een middel om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

Deventer4GlobalGoals

In 2018 is de Kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, ngo’s, cultuur en gemeente, die de 17 duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen.

De partners binnen deze kerngroep proberen op een innovatieve en impactvolle manier inwoners, bedrijven en andere lokale partijen betrekken bij de implementatie van de Global Goals. Het is niet voor niets dat Deventer in 2020 uitgeroepen is als “Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland” als het gaat om het verbinden van de samenleving met het bedrijfsleven.

De nauwe samenwerking met de partners in de stad is het echte succes van de Deventer aanpak rondom de Global Goals. Het partnerschap binnen De Kien, de kenniscampus in Deventer waar talent en technologie samen komen, is een nieuw bewijs hiervoor.  Alle partners van De Kien (bedrijven, Saxion Hogeschool, ROC Aventus en de gemeente) onderschrijven de 17 Global Goals (zie video).

Wethouder Thomas Walder: de Global Goals openen de weg naar een duurzame wereld, vol kansen voor iedereen! Doe je ook mee?

Deventer bedrijfsleven en de Global Goals

De gemeente Deventer is sinds 2016 actief met de 17 Global Goals voor duurzame ontwikkeling. Afgelopen jaren is de samenwerking van de gemeente met verschillende lokale organisaties en bedrijven stevig neergezet. Deze wisselwerking is succesvol en vormt de basis voor nieuwe partnerschappen en initiatieven. Eén daarvan is het uitreiken van de lokale Global Goals prijs aan een Deventer ondernemer.

De winnaar van de eerste Deventer4GlobalGoals ondernemersprijs is VDR Bouwgroup, specialist in industriële bedrijfshuisvesting. Het bedrijf bouwt circulair, via hun eigen kennisplatform Nexteria. Wilt u hier meer over weten? Bekijk de video, die ontwikkeld is door Gemeenten4GlobalGoals en Global Compact Network Netherlands in samenwerking met VNG International.

Plastic (zwerf)afval is een groot probleem; het bedreigt onze natuur. Toch neemt de plastic vervuiling nog steeds toe. Het komt terecht in onze rivieren en daarmee in de oceaan, waar het niet meer verdwijnt en een bedreiging is voor mens en dier. Samen kunnen we daar iets aan doen. Op de Worp kwamen dinsdag 14 september mooie initiatieven in de strijd tegen vervuiling samen.

Met kenners én doeners daglang aan de slag!

Nog te veel plastics vervuilen de openbare leefomgeving. De werkgroep WorpWegWerpVrij is al jarenlang actief en ruimt met vrijwilligers het zwerfaval op in de wijk en op de IJsselstrandjes. De Deventer Schoon Familie ondersteunt deze acties met materialen en het afvoeren van zwerfafval. Voor de gemeente Deventer aanleiding de DSF te vragen samen met Saxion en GoClean op De Worp acties uit te zetten rondom plastic zwerfafval. Dinsdag 14 september kwamen al deze initiatieven samen.

Mini-Fabriek op Hovenschool

Groep 7 van de Hovenschool maakte kennis met de ‘Mini-Fabriek’ van Het Plastic Zwerfafval Project. Dit project is ontwikkeld door FabLab Flevoland en door Ruben Timmers (Projectleider Water & Bewustzijn bij Saxion) naar Saxion gehaald. Hij gaf, met hulp van ouders, leerlingen een workshop in de Mini-Fabriek. Leerlingen wasten, knipten en smolten plastic zodat er draden van konden worden gemaakt. Met die draden kunnen over een tijd in een 3D-printer nieuwe producten worden gemaakt. Ze leerden die middag dat plastic een waardevolle grondstof is en dat afval scheiden loont.

Schoonwandelen met GoClean

In het kader van de IJsselbiënnale organiseerde GoClean  drie schoonwandelingen langs de IJssel waaronder een op de Worp. Met Saxiondocenten en -studenten werd  veel zwerfafval op de Worp opgeruimd, maar ook vastgelegd in de Litterati-app. Deze app voorziet foto’s van coördinaten en type-specifieke tags. GoClean is ervan overtuigd dat het vastleggen van zwerfafval op lengte- en breedtegraad belangrijk is. Na analyse van de data kan gezorgd worden voor een meer gerichte en effectieve bestrijding van (plastic) zwerfafval.

Waarde-volle dag!

Het werd een gezellige en volle dag. Of beter waarde-vol. Toby (10 jaar) uit groep 7 van de Hovenschool is heel enthousiast over de Mini-Fabriek, maar hij vindt het vooral goed dat we bewust zijn dat afval waarde heeft. “Goed omgaan met afval is heel belangrijk. Het is ook een groot probleem dat zoveel plastic dat niet vergaat in stukjes in de natuur en zelfs in dieren terechtkomt.”

Ook Ruben Timmers kijkt positief op de dag terug: “Geweldig om te zien dat zoveel initiatieven samenkomen. Vandaag konden we met bewoners uit de buurt, schoolkinderen én studenten van Saxion aan de slag met afval en circulariteit”.

Met meer dan 20 vrijwilligers is de Worp schoongewandeld. Mede dankzij het prachtige weer was het een genot om in het natuurgebied rond te struinen, zwerfafval te zoeken en het met een foto vast te leggen. In totaal werden 1007 stuks zwerfafval opgeruimd en geregistreerd.

Al het afval is gesorteerd, waardoor er een minimale hoeveelheid restafval overbleef. PMD werd meegenomen door Clear Rivers, zij gaan deze waardevolle grondstoffen hergebruiken. En glas werd natuurlijk in de glasbak gedeponeerd. 

De deelnemende scholen beginnen maandag 13 september 2021 met het inzamelen van de elektrische apparaten. Op elke school staan containers waar de spullen in kunnen. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de containers geleegd worden en de materialen op de juiste manier worden afgevoerd. Iedereen die in de buurt van één van de scholen woont kan op de website apparaten aanmelden. Leerlingen komen ze dan – coronaproof – aan huis ophalen. Per apparaat (kabels tellen ook mee), krijgt de school punten. Op donderdagochtend 7 oktober 2021 om 10:00 uur sluit de wedstrijd. De school die gewonnen heeft, mag dan een hele dag naar Nemo in Amsterdam. Welke school dat is wordt 7 oktober bekend gemaakt.

E-waste

Projectleider Louke Kreemers (E-waste Race Deventer) legt de klas uit wat elektronische apparaten precies zijn. Waarom is een laptop elektronisch en een doos inktcartridges niet? ‘Onze grondstoffen raken op’, aldus Louke. ‘En dan kunnen we geen nieuwe apparaten meer maken. Dan zijn er straks geen telefoons en televisies meer. Maar als we onze oude apparaten inleveren en de spullen die erin zitten hergebruiken kunnen we wel nieuwe maken. Daarom is het zo belangrijk dat we die spullen inleveren!’

Meer informatie

De scholen die in Deventer meedoen zijn: : IBS De Zonnewijzer, IBS De Steenuil, OBS De Flint, Kindcentrum Rivierenwijk, Kindcentrum Het Palet. De E-waste Race Deventer is een initiatief van Circulus Berkel en Weee Nederland. Voor meer informatie kijk op www.ewasterace.nl.

Terugblik Klimaatforum Deventer 2021

Zaterdag 28 augustus 2021 was het zo ver: het eerste Klimaatforum in Deventer vond plaats in de Lebuïnuskerk. Met het klimaat aan de slag, maar dan praktisch, optimistisch en met humor; dat was het doel.

Met honderd deelnemers, het maximaal toegestane aantal, was het eerste Klimaatforum goed bezocht. Het was even wennen, zo voor het eerst met zovelen bij elkaar. Wethouder Carlo Verhaar opende het forum, waarbij hij nadrukkelijk wees op de zeer urgente boodschap van het laatste IPPC-rapport over het klimaat. Juist daarom is het zo belangrijk, aldus Verhaar, dat er deelnemers uit alle geledingen van Deventer aanwezig waren. Van wijkbewoners tot bestuurders, van onderwijs tot adviesbureaus, van bedrijven tot ambtenaren.

Het gehele verslag van de dag is hier terug te lezen en bekijken.

ReShare Store Deventer spaart voor een bakfiets om nóg meer kleding op te kunnen halen in Deventer. Ook kun je (voor maar €0,50) een "uitgesteld" bakje koffie doneren. (Dat betekent dat je een kopje koffie koopt voor iemand die het hard nodig heeft.)

De ReShare Store verkoopt vintage- en tweedehandskleding. Alle winst gaat naar hulpprojecten.

Ook bieden ze een luisterend oor en een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt + vrijwilligers.

Global Goals check: 1 (geen armoede), 3 (welzijn), 8 (eerlijk werk), 1 (duurzame steden), 12 (verantwoorde consumptie) en 13 (klimaatactie)!

Wil je de bakfietsactie steunen, uitgestelde kopjes koffie doneren of samenwerken met de ReShare Store? Stuur een mailtje naar leon.te.riele@legerdesheils.nl of ga gezellig langs in de Keizerstraat.

In de Buurt Deventer heeft hier een mooi artikel over geschreven. 

 

Rijd je jaarlijks minder dan 10.000 kilometer in je auto? Dan is autodelen voor jou waarschijnlijk voordeliger dan het hebben van een eigen auto. (En als je een elektrische auto deelt, ben je ook nog extra duurzaam bezig!)

Natuur en Milieu Overijssel heeft o.a. in Zandweerd en Keizerslanden al verschillende elektrische auto-deelinitiatieven opgezet. Ze zijn onderdeel van het project ‘Sturen met de Buren’.

Interesse? Of wil je weten welke deelinitiatieven in jouw buurt zijn gestart? Klik dan door naar de site voor het contactformulier.

http://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/sturen-met-de-buren

Vorige week ging de IJsselbiënnale van start, de internationale kunstroute langs de IJssel. Aanleiding én thema is de impact van klimaatverandering op ons landschap.

Deze tweede editie - de eerste was in 2017 en trok zo'n 65 000 bezoekers - laat zien wat er al in de IJsselvallei gebeurt op het gebied van kringloopsamenleving. Zevenentwintig kunstenaars lieten zich inspireren door de plek en het thema. Dat levert bijzondere werken op.

Ook zien? Van 18 juni tot en met 19 september zijn maar liefst 26 kunstwerken langs de IJssel te bewonderen.

https://ijsselbiennale.nl/

Hoe zet je de Global Goals in als bedrijf? Hier is een mooi voorbeeld van hoe Duivenvoorde Bloemen dat aanpakt. Wij tellen minimaal 3 Global Goals (8, 12 en 15) in hun bedrijfsfilosofie!

Deventer past innovatief duurzaam asfaltmengsel toe

In het Rijsterborgherpark wordt op 18 mei een fiets/voetpad voorzien van een nieuwe laag duurzaam een innovatief asfaltmengsel. Dit mengsel bestaat voor de helft uit gerecycled asfalt en wordt met toevoeging van Lynpave op lage temperatuur geproduceerd en verwerkt. Het is voor het eerst dat deze duurzame methode in Deventer wordt toegepast.

In dit mengsel wordt 50% gerecycled asfalt toegepast terwijl er normaal gesproken maar 30% recycling plaatsvindt. Het grote voordeel hiervan is een besparing van grondstoffen en daardoor ook CO2 emissies. De toegevoegde Lynpave is een bewerkte versie van lijnzaadolie en is hierdoor een bio-based bindmiddel.

Levensduur en kwaliteit

De huidige regelgeving laat het niet toe om deklaagmengsels met hogere percentages recycling aan te brengen. De gedachte daarbij is dat meer recycling de levensduur niet te goede komt, maar met dit proefvak willen gemeente en Dostal wegenbouw aantonen dat aan levensduur en kwaliteit niet hoeft worden ingeleverd als een duurzamer mengsel wordt aangebracht.

Deventer verstevigt internationale samenwerking

Deventer heeft haar ambities als internationale en vernieuwende Hanzestad gepresenteerd. Het beleid van de afgelopen jaren wordt voortgezet, met enkele nieuwe accenten. Wat er lokaal en regionaal gebeurt, heeft steeds vaker te maken met ontwikkelingen elders in de wereld.

Wethouder Economie Thomas Walder: “De uitdagingen op het gebied van de bestrijding van ongelijkheid, klimaatherstel en een duurzaam economisch herstel na corona zijn groot. Die kunnen we alleen samen met organisaties en bedrijven in Deventer en in het buitenland aanpakken.”

Internationale samenwerking en de Global Goals
De gemeente Deventer is actief met de zeventien Global Goals voor duurzame ontwikkeling. Afgelopen jaren is de samenwerking tussen verschillende organisaties en bedrijven en de gemeente Deventer stevig neergezet. Deze wisselwerking was succesvol en is de basis voor verdergaande internationale samenwerking rond export,  humanitaire activiteiten en onderwijs.

Ambitienota
Aan de gemeentelijke internationale samenwerking ligt een Ambitienota ten grondslag. De huidige Ambitienota Internationaal Beleid bestrijkt de periode 2021 -2026. Voor meer informatie, zie: www.deventer.nl/internationaal.

De Deventer Sportploeg is de meest bijzondere sportploeg van Deventer. Alle sporters hebben namelijk een (verstandelijke) beperking.

Vorig jaar hebben zij het Sport en Beweegplein opgezet. Door een financiële bijdrage vanuit de Provincie Overijssel hebben tijdens de Nationale Sportweek 2020 veel (potentiële) sporters (al dan niet met een beperking) op een leuke manier kennis kunnen maken met de mogelijkheden om te sporten.

Met hun activiteiten draagt de Deventer Sportploeg aan veel SDG's bij: 1, 3, 4, 5, 8, 10, 11 en 17!

Bekijk hier de website van de Deventer Sportploeg

Saxion Onderwijs Innovatie Hub X Green office organiseert 𝐒𝐃𝐆 𝐖𝐚𝐥𝐤𝐬

Een nieuw initiatief is geboren!
Saxion is op zoek naar enthousiastelingen, kunnen zij op jou rekenen?

𝐖𝐚𝐭 𝐡𝐨𝐮𝐝𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐢𝐧?

Heb jij zin om simultaan aan je gezondheid te werken, je netwerk te verbreden en te verbinden met studenten, onderwijsprofessionals en werkveldrelaties op maatschappelijke thema’s? Tijdens de wandeling onderzoek je samen met jouw wandelpartner wat jouw maatschappelijke en individuele missie is. Met als doel gemeenschappelijkheid over SDG's te ontdekken, en zo bij te dragen aan de invulling van de Sustainable Development Goals!

De SDG Walks staan gepland op maandagochtenden zodat jij fris, vol energie en met een schat aan nieuwe ideeën je week kunt beginnen! Je wandelt met één iemand op anderhalve meter afstand. We hebben wandelingen op verschillende data in Deventer (19 april), Apeldoorn (17 mei) of Enschede (21 juni) van 08.00 tot 09.00 uur. De wandeling loopt wellicht wat uit. Indien dit gebeurt is het in ieder geval een goede wandeling geweest! Interessant, toch? Doe je mee?

𝐌𝐞𝐥𝐝 𝐣𝐞 𝐚𝐚𝐧!

Rabobank en MKB Deventer bestendigen hun duurzame samenwerking

Ondernemersvereniging MKB Deventer (1.200 leden) en Rabobank Salland ondertekenden een samenwerking voor 2021. Beide organisaties werken op tal van ondernemersonderwerpen al nauw samen en dit wordt nu bestendigd met de verlenging van een samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking van de afgelopen jaren had met name het karakter van een sponsorovereenkomst. Zowel MKB Deventer als Rabobank willen meer investeren in een gezamenlijk partnership. In de nieuwe overeenkomst staat dit partnership dan ook centraal. ‘We zien dat elkaars activiteiten goed overeenkomen en dat is een prima basis voor een partnership’, aldus Ed den Besten, bestuurslid van MKB Deventer. Zowel MKB Deventer als Rabobank richten zicht op het versterken van het ondernemersklimaat voor MKB in Deventer en de omliggende regio. Rabobank geeft hier invulling aan door te investeren in de toekomstbestendigheid van ondernemers. ‘De nadruk hierbij ligt met name op Duurzaam ondernemen en Energietransitie’, aldus Marco Dirksen, directievoorzitter van Rabobank Salland. ‘Dit doen we via het agenderen van deze thema’s op relevante bestuurstafels in de regio. Ook stellen we onze kennis en netwerk beschikbaar en bieden we verschillende programma’s en kennissessies aan voor ondernemers. Als maatschappelijk betrokken bank willen we zo van toegevoegde waarde zijn voor de regio Salland’.

De activiteiten van MKB Deventer worden uitgevoerd onder de slogan “Samen Groeien”. Ed den Besten: ‘Door elkaars kennis, netwerk en projecten mee te nemen in de gesprekken met ondernemers stimuleren we de groei en ontwikkeling van het lokale bedrijfsleven en maken we samen de regio sterker’. Een mooi voorbeeld van de samenwerking is het ontstaan van de succesvolle portal Vindstages.nl en de exportactiviteiten vanuit het nieuwe exportbureau voor de Stedendriehoek: MKB Trade Office.

De stageportal kwam in een stroomversnelling door raad en daad van de Rabobank en de succesvolle exportactiviteiten zijn ontstaan uit een serie gezamenlijk georganiseerde exportborrels voor de wederzijdse leden door MKB Deventer en Rabobank.

 

 

Rabobank en MKB Deventer kijken gezamenlijk uit naar gezamenlijke nieuwe initiatieven die het ondernemen in Deventer en de regio sterker maken.

 

Volgende stap voor A1 Bedrijvenpark

De afgelopen jaren nam de belangstelling voor een plekje op het A1 Bedrijvenpark flink toe. Bijna alle kavels op het oostelijk deel zijn nu bezet en de vraag is groot. Met name bij grotere logistieke bedrijven. De gemeente Deventer gaat zich daarom de komende tijd buigen over hoe het nieuwe bedrijventerrein aan de Deventerweg er uit moet komen te zien en welke bedrijven zich daar kunnen vestigen. Welke branche, hoe groot en aan welke eisen ze moeten voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen.

Gevarieerd aanbod

Door kaders te stellen aan onder andere de kavelgrootte, duurzaamheid en circulariteit wil Deventer een gevarieerd aanbod van bedrijven trekken. De ruimte voor grote logistieke bedrijven wordt gemaximeerd tot ongeveer de helft van het terrein, zodat er genoeg ruimte overblijft voor kleinere bedrijven in de maakindustrie.

Voorzien in eigen energiebehoefte

Voor wat betreft zonne-energie wordt de norm strenger: het college ziet graag alle daken volledig belegd met zonnepanelen, ook als dit méér opbrengt dan een bedrijf zelf nodig heeft. Wethouder Thomas Walder: “Op deze manieren wordt dakoppervlak maximaal benut. Het is niet uit te leggen dat we aan de ene kant buitengebied inzetten voor zonnevelden en aan de andere kant het prima zouden vinden als nieuwe bedrijfsdaken niet volledig benut worden.” Ook het aanleggen van een biogasleiding vanaf melkveehouders in het nabijgelegen Oxe is een reële optie. Op die manier zou dit deel van het bedrijventerrein grotendeels moeten voorzien in haar eigen energiebehoefte. Het college legt deze kaders aan de gemeenteraad voor.

Nieuwe standaard

Circulair bouwen wordt wat het college betreft de nieuwe standaard op het A1 Bedrijvenpark. Hierdoor kan een gebouw aan het einde van de levensduur gedemonteerd worden in plaats van gesloopt. De bouwmaterialen zijn opnieuw bruikbaar in een volgend gebouw. Het college wil eisen stellen aan bedrijven om die circulariteit aan te tonen over onder meer de herbruikbaarheid van materialen in het pand. Dit concept wordt vrijwel nergens in Nederland nog toegepast, maar de verwachting is dat circulariteit een grote vlucht neemt de komende jaren.

Impuls

De uitgifte van nieuwe kavels is een impuls voor de economie en werkgelegenheid in Deventer. Wethouder Economie Thomas Walder: “Met dit plan leggen we de lat voor duurzaamheid weer hoog. Hierdoor trekken we interessante bedrijven naar het A1 Bedrijvenpark toe en maken we met elkaar een bedrijventerrein waar we over 30 jaar nog steeds trots op kunnen zijn.”

Verwacht wordt dat de eerste vergunning om te gaan bouwen op het nieuwe deel eind 2021 afgegeven kan worden.

Veel ambities tijdens Global Goals Gemeenten Meet-up

‘Lokaal’ en ‘mondiaal’ zijn door de coronacrisis nóg dichter bij elkaar gekomen. De Global Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, bieden een gezamenlijk kompas voor oplossingen. Dat was de rode draad in de drukbezochte en inspirerende online Global Goals Gemeenten Meet-up op donderdag 11 maart.

Balans sociaal, fysiek en economisch

‘Gemeenten hebben de opdracht te zoeken naar de balans tussen de sociale, fysieke en economische aspecten van duurzaamheid’, zo gaf VNG-voorzitter Jan van Zanen mee in zijn welkomstwoord. ‘En de Global Goals geven ons de perfecte kapstok daarvoor.’
In een videoboodschap legde staatssecretaris Mona Keijzer diezelfde verbinding voor het bedrijfsleven. Daarmee gaf ze de aftrap voor de City Deal Impact Ondernemen, waarin gemeenten, provincies, bedrijfsleven en financiële instellingen ondernemen met een positieve maatschappelijke impact willen bevorderen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De verbinding lokaal, nationaal, internationaal kwam goed naar voren in de dialoog tussen Wobine Buijs (burgemeester van Oss), Carlos Berrozpe García (Europese Commissie), en Emilia Saíz (UCLG). Alle drie benadrukten het belang van lokale overheden voor het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen. En die doelen zijn méér dan streefcijfers, ze drukken gemeenschappelijke waarden uit. Daarom kan dit binnen een overheid, of het nu een gemeente, een nationale overheid of de EU is, ook niet het domein zijn van 1 bestuurder. Berrozpe García benadrukte dat elke EU-commissaris de speciale opdracht heeft om op zijn of haar terrein actief bij te dragen aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Deelsessies

In meerdere deelsessies gingen de ruim 250 deelnemers dieper in op onder meer de link met lokale inclusie, de verbinding met duurzaam economisch herstel en met lokale democratie, de samenwerking tussen gemeenten en het onderwijsveld, en tussen gemeenten en de brede maatschappelijke beweging.
1 sessie was specifiek voor gemeentebestuurders. Ook daarin was ‘verankering’ een sleutelwoord: verankering van de integrale duurzaamheidsagenda in de VNG-structuren, in de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, en in de college- en coalitieakkoorden erna.

Meer informatie

Elektrisch voetveer in Deventer gearriveerd

Begin maart is het nieuwe schip Stad Deventer E van rederij Thuishaven in Deventer gearriveerd. Wethouder Frits Rorink feliciteerde schipper Scheers en zijn familie met het mooie schip. Het nieuwe elektrische voetveer is zeer stil en stoot geen uitlaatgassen uit.

Wethouder Frits Rorink: “Het voetveer over de IJssel is een visitekaartje voor ons mooie Deventer. Je hebt een uniek zicht op de historische binnenstad. Deventer is duurzaam dus past daar een elektrisch voetveer bij. Ik wens rederij Thuishaven met de Stad Deventer E een behouden vaart!”

Thuishaven

Sinds 1962 verzorgt Thuishaven de veerdienst over de IJssel tussen de Welle en de Worp. Het huidige schip vaart hier sinds 1998 en wordt nu dus vervangen door een vergelijkbaar elektrisch schip. Het nieuwe schip is 16 meter lang, 5,2 meter breed en mag 100 personen vervoeren.

Elektrisch

Het voetveer vaart dagelijks van 7.00 tot 23.00 uur en onder alle weersomstandigheden. ’s Nachts worden de accu’s van het schip opgeladen.

Deventer heeft vorig jaar als eerste gemeente in Overijssel het Schone Luchtakkoord getekend en nu ook een uitvoeringsplan 2021 opgesteld. De uitvoeringsagenda verbindt de vele gemeentelijke inspanningen die gezondheidswinst opleveren door schonere lucht.

Wethouder Carlo Verhaar: “Deze maand werd bekend dat houtstook tot veel meer uitstoot van fijnstof leidt dan gedacht. Fijnstof zie je niet maar is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Een voorbeeld van waarom we in de volle breedte kijken naar hoe we onze lucht schoner kunnen maken. Het Schone Luchtakkoord helpt daarbij.”

Volle breedte

Naast voorlichting over houtstook, doet de gemeente veel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vaak in samenwerking met ondernemers. Zo wordt fietsen gestimuleerd door het aanleggen van snelle fietsverbindingen en het inzetten van fietskoeriers. Maar ook slimme verkeerssystemen, luchtwassers in de landbouw, het pontje over de IJssel elektrisch maken en het verduurzamen van de binnenvaart dragen bij.

Nu en in de toekomst

Het uitvoeringsplan gaat deels over hele concrete projecten nu en deels over beleid dat ervoor zorgt dat we in de toekomstbewust keuzes kunnen maken voor een schonere lucht. Denk daarbij aan de Omgevingsvisie, emissieloze bevoorrading van de binnenstad en de gemeentelijke bijdrage aan het klimaatakkoord door het duurzaam opwekken van energie.

Astrid Janse, Bela Evers, Desiree Kranenburg en Remke van Kleij uit Deventer nemen deel aan de zwaarste roeirace ter wereld, de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Ze zijn op zaterdag 12 december van start gegaan. Het wordt hét avontuur van hun leven. Van La Gomera naar Antigua, ruim 3.000 mijl over de open oceaan. De meest extreme weerscondities trotserend, slag voor slag, twee uur op en twee uur af. “Wij willen bewijzen dat we zowel fysiek als mentaal tot het uiterste kunnen gaan. Het hele avontuur is opgedragen aan twee grote doelen die veel voor ons betekenen: Stichting ALS Nederland en Plastic Soup Foundation. Voordat we daadwerkelijk onze dromen kunnen realiseren en onze doelen steunen, is er veel nodig. Om ons te helpen bij deze challenge zijn we op zoek naar jullie steun.”

The Dutchess of the Sea stond op 18 december 11e overall, 3e van de dames overall en 2e van de dames in deze klasse. Met de inzameling van donaties voor ALS en Plastic Soup Foundation gaat het ook goed. Voor de start van de race stond de teller al op bijna 60.000 euro. 

Wil je The Dutchess ook volgen, check dan de racetracker op www.dutchessofthesea.com.

Tessa Hoogeland, leerkracht bij de Montessorischool in Deventer, startte een experiment om te werken aan de ontwikkeling van duurzaam bewustzijn bij kinderen. Zij en haar groep 6/7/8 zijn aan de slag gegaan met de zeven Junior Global Goals en werken als ‘wetenschapper’ aan een essentiële vraag door de stappen van onderzoekend leren (van Minka Dumont) te doorlopen. Tessa hoopt dat hun project mensen inspireert om aan de slag te gaan met duurzaamheid op hun werkplek. Volgen? Dat kan op https://www.instagram.com/duurzameklas

Vrouwen op de werkvoer

6 avonden in de Deventer Schouwburg

Gelijkheid voor mannen en vrouwen wordt tegenwoordig niet meer zo gezien als een issue. Mensen vragen zich af of erover praten nog wel nodig is. Of onze kansen en rechten niet allang gelijk zijn. Of het glazen plafond niet inmiddels een begrip is uit de oude doos.

Bureau de werkvloer is afgelopen februari voor het eerst in aanraking gekomen met de  Global Goals for Sustainable Development toen de eerste Global Goals prijs aan een lokale ondernemer is uitgereikt tijdens het Deventer Ondernemersevent. Sindsdien zet ook Bureau de werkvloer zich in voor de 17 duurzame doelen en specifiek voor Global Goal 5. Dit doel richt zicht op het stoppen van alle vormen van discriminatie, het tegengaan van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, en het bereiken van volledige en effectieve participatie op alle niveaus van besluitvorming.

Ook in Nederland blijken vrouwen in de praktijk nog lang niet zo makkelijk als mannen hun weg naar boven te vinden in organisaties. Sterker nog: er zijn meer mannen die Peter heten in managementfuncties dan er vrouwen te vinden zijn op dat werkni­veau. Geen grap.

Dat kan niet meer, volgens Bureau de Werkvloer. Alissa van den Berg, Laura Fa­ber en Sanne Terlouw, en maken zich hard voor een betere positie van vrouwen. Doe mee en kom naar onze bijeenkomsten: Vrouwen op de Werkvloer.

 

In de zes voorgenomen sessies hebben we je dringend nodig om mee te denken over de volgende onderwerpen:

 • De regels van het spel (2 december 2020)
 • Als ik nee zeg, voel ik me schuldig (7 januari 2021)
 • De huishoudoorlog (15 februari 2021)
 • Ambitie, motivatie en sollicitatie (17 maart 2021)
 • Presentatie van een zakelijke vrouw (21 april 2021)
 • Met mannen op de werkvloer (12 mei 2021)

In de eerste editie praten we over spelregels op de werkvloer. Aan de hand van archetypes in de vorm van goden en godinnen leer je jouw gedrag strategisch in te zetten en professioneel verder te komen. Ga je baan te zien als een spel, ont­dek de regels. Het belooft een bruisende en interactieve avond te worden. Neem vooral je mobiele telefoon mee.

   

Deventer hijst vlag voor Global Goals

In Deventer hangt op 25 september de Global Goals vlag uit. Wereldleiders buigen zich deze dag over de Global Goals tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert deze dag een landelijke Global Goals Vlaggendag. De vlag laat zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen.

Door de Global Goals-vlag te hijsen tonen maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de Rijksoverheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de Global Goals, die inmiddels vijf jaar bestaan.

Meest inspirerende Global Goals gemeente
Thomas Walder, wethouder Economie en Internationaal Beleid: “In Deventer hebben we de eer hoog te houden, want begin dit jaar zijn we verkozen tot ‘Meest inspirerende Gemeente’ als het gaat om de verbinding tussen samenleving en bedrijfsleven met betrekking tot de Global Goals. Een mooi compliment voor alle partners die hier aan bijdragen! Met de vlag laten we zien dat we de Global Goals actief ondersteunen en hier graag een bijdrage aan leveren.”

De 17 duurzaamheidsdoelstellingen
In 2018 is de kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, ngo’s, cultuur en gemeente, die de 17 duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een middel om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

Activiteiten in Deventer tijdens Global Goals Vlaggendag
Tal van organisaties uit Deventer staan stil bij de Global Goals Vlaggendag. Bijvoorbeeld Hogeschool Saxion, die in de Week van de Duurzaamheid de Green Office opent. In de bibliotheek gaan mensen in gesprek over duurzame ontwikkeling. Ook Kunstenlab, het Duurzaamheidscentrum, NetSib Foundation en Witteveen+Bos organiseren deze dag activiteiten. De vlaggenactie is een samenwerking van VNG, SDG Nederland, Global Compact Netwerk Nederland en de Rijksoverheid.

Kijk voor meer informatie over de Global Goals activiteiten in Deventer, op a de social media kanalen #deventer4gg.

 

   

Global Goals actie bij Saxion

Bij Saxion vinden we het noodzakelijk om bij te dragen aan een duurzame samenleving. In 2018 hebben we daarom het SDG-charter ondertekend, omdat we de zeventien ontwikkelingsdoelen van groot belang vinden en willen uitdragen. We zijn goed op weg, maar we kunnen het niet alleen! Daarom willen we tijdens de SDG Action Day extra aandacht vragen voor de Sustainable Development Goals. Dat is best een uitdaging, ook omdat we momenteel natuurlijk veelal thuiswerken en –studeren. Daarom gebruiken we onze ledwall in Enschede, hangen er vlaggen bij onze gebouwen en is het gebouw in Deventer beplakt met SDG-stickers om dit onder de aandacht te brengen in onze regio. Benieuwd naar onze bijdrage op het gebied van SDG’s en duurzaamheid? Bekijk saxion.nl/duurzaamheid!

Week van de Duurzaamheid: 5 t/m 10 oktober
Verduurzaming gebeurt natuurlijk niet in een dag. Daarom organiseren ROC van Twente, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente samen met diverse partners in de week van 5 tot en met 10 oktober gezamenlijk de Week van de Duurzaamheid. Een week vol evenementen, zowel fysiek als online, waarbij iedereen kan kennismaken met duurzame initiatieven en inspiratie kan opdoen om zelf bij te kunnen dragen aan een duurzame samenleving.

Opening Saxion Green Office
Saxion lanceert tijdens de Week van de Duurzaamheid ook ons nieuwe Saxion Green Office, het centrale punt waar studenten en medewerkers kennis kunnen maken met de SDG’s en hier een bijdrage aan kunnen leveren. Wil jij aanwezig zijn bij de online opening van het Saxion Green Office? Meld je dan nu aan voor de livestream!

   

Nationale Ombudsman bezoekt Meest Inspirerende Global Goals Gemeente

De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, bracht op donderdag 17 september een bezoek aan de gemeente Deventer. Hij werd ontvangen door Thomas Walder, wethouder economie en internationaal beleid in het Duurzaamheidscentrum. Tijdens een gesprek met de wethouder en een aantal leden van de Kerngroep Deventer4GlobalGoals is de ombudsman geïnformeerd over de Global Goals aanpak van Deventer.

De gemeente Deventer heeft begin dit jaar de Global Goals prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten International ontvangen als ‘Meest inspirerende gemeente’ in de categorie: ’Verbinder: Samenleving en bedrijfsleven.’
Deventer kreeg deze prijs omdat ze op innovatieve en impactvolle manier burgers, bedrijven en andere lokale partijen betrekt bij de implementatie van de Global Goals.

Het programma van het bezoek hield ook een ontmoeting met burgemeester Ron Konig in. Daarnaast kreeg de nationale ombudsman een rondleiding door het Duurzaamheidscentrum en door het stadhuis van Deventer, één van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland.

 

   

Duurzaamheidscentrum Deventer - in gesprek met Estella Franssen

Wat begon als een initiatief door de groep Deventer Energie Coöporatie en De Ulebelt, resulteerde in de opening van het Duurzaamheidscentrum op 8 februari 2020. Samen met een groep betrokken vrijwilligers hebben zij een plan gerealiseerd met als doelstelling de bewoners en bedrijven van Deventer te informeren, inspireren en te mobiliseren om zelf ook initiatief te nemen. Zo ontstond er een partnerschap om duurzame doelstellingen te bereiken. 'Op dit moment is er een maatschappelijke duurzaamheidsopgave. Om mensen te helpen met deze opgave, wilden wij een fysieke plek creëren waar zij te woord worden gestaan, voorbeelden zien, inspiratie op kunnen doen en te zoeken naar een eigen oplossing van deze opgave.' aldus Estella Franssen, projectmanager van de Ulebelt.

Steeds meer mensen zien de duurzaamheidsopgaven, zoals klimaatverandering, als een probleem. Maar zij weten vaak niet welke stappen zij kunnen ondernemen om dit tegen te gaan. 'Er is tegenwoordig veel te vinden op het internet over de maatregelen die mensen kunnen nemen om bijvoorbeeld duurzamer te gaan leven. Dit zijn echter vaak geen concrete aanpakken en sluiten vaak niet volledig aan op het leven van de mensen.' Franssen vertelt verder: 'Hierdoor hebben wij ervoor gekozen een fysieke plek te creëren waar bewoners en bedrijven informatie en persoonlijk advies kunnen krijgen over de initiatieven die daadwerkelijk ook impact maken op het gebied van duurzaamheidsopgaven. En kunnen ze onderzoeken wat het beste past bij hún specifieke situatie en wensen.'

Duurzaamheidsthema's en Global Goals
In het duurzaamheidscentrum zijn dan ook veel voorbeelden van oplossingen en genomen initiatieven door lokale bedrijven en bewoners te vinden. Met behulp van thema’s wordt de duurzaamheidsopgave en informatie overzichtelijk weergegeven op panelen in het centrum. Zo houdt het centrum de volgende thema’s aan: Water, klimaat en energie, de voedsel transitie, groen in de stad, afval en grondstoffen. Deze thema’s komen dan ook overeen met veel van de Global Goals. Denk hierbij bijvoorbeeld aan betaalbare en duurzame energie, klimaatactie, het leven op het land, verantwoorde consumptie en productie en duurzame steden en gemeenschappen. Daarnaast is er ook een ruimte met informatie over Deventer helden die zich concreet hebben gericht op de oplossingen van de grote wereldproblemen, zoals klimaatverandering. 'Door deze brede, integrale en structurele aanpak te kiezen, hopen wij bewoners en bedrijven nog meer te inspireren dan voorheen.' aldus Franssen.

Antwoord op vragen
Om bewoners en bedrijven zelf initiatief te laten nemen, heeft het duurzaamheidscentrum ook veel panelen die zich richten op de vraagstelling wat zij zouden kunnen doen met betrekking tot de duurzaamheidsopgaven. 'Zo geven wij kleine huishoudelijke ingrepen weer, met behulp van panelen en demonstratiematerialen, die impact zouden hebben op de duurzaamheidsopgave. Zo kan iedereen op een eenvoudige manier onderzoeken wat bij hen past, welke stappen zij kunnen ondernemen, welke materialen nodig zijn en wie hen daarbij zou kunnen helpen. Zo krijgen de bewoners concrete antwoorden op hun vraagstukken en onderzoeken ze wat voor hen haalbaar is.' vertelt Franssen. Daarnaast worden er, in samenwerking met lokale bedrijven, veel activiteiten en workshops georganiseerd om bewoners en bedrijven aanknopingspunten te laten zien en hen te stimuleren.

Ambities
Het duurzaamheidscentrum is pas geleden geopend, maar de organisatie heeft nog veel ambities voor de toekomst. Franssen vertelt: 'Op dit moment zien wij dat de aanpak van de opgaves enorm sectoraal is georganiseerd, terwijl de concrete oplossingen vaak impact hebben op verschillende gebieden. Zo heeft het vergroenen van tuinen een positief effect op de leefbaarheid, de biodiversiteit, de klimaatbestendigheid en de sociale cohesie in de buurt. Omdat in dit centrum veel verscheidene aspecten van de duurzaamheidsopgaven worden weerspiegeld, kunnen wij verschillende initiatieven bij elkaar brengen. Zo willen wij graag een duurzaamheids-hub worden waar veel mensen samenkomen, plannen maken en deze worden uitgevoerd.'Meer informatie?
Zit jij met vragen omtrent duurzaamheid? Of wil je zelf graag een initiatief nemen rondom de duurzaamheidsopgave, maar weet je niet waar te beginnen? Loop dan eens binnen bij het duurzaamheidscentrum in de stadsetalage van Deventer! Deskundigen en vrijwilligers staan klaar om jou het advies en de inspiratie te geven die jij nodig hebt.


Het duurzaamheidscentrum is een initiatief vanuit de Deventer Energie Coöporatie en De Ulebelt en wordt ondersteund door de gemeente Deventer. Het centrum zal op woensdag tot en met zaterdag geopend zijn met aangepaste openingstijden. Wilt u weten welke tijden dit zijn? Neem dan een kijkje op de website www.dcdeventer.nl

Deventer wint Global Goals Gemeenteverkiezing

De gemeente Deventer heeft de Global Goals prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten International ontvangen als ‘Meest inspirerende gemeente’ in de categorie: ’Verbinder: Samenleving en bedrijfsleven.’ Deventer krijgt deze prijs omdat ze op innovatieve en impactvolle manier burgers, bedrijven en andere lokale partijen betrekt bij de implementatie van de Global Goals.

Deventer streeft sinds 2016 de 17 duurzaamheidsdoelstellingen na. In 2018 is de kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet, met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, Ngo’s, cultuur en gemeente.

Wethouder Thomas Walder en Nicoleta Mitut van de kerngroep ontvangen de prijs uit handen van Jan van Zanen

Waardering van de jury

De kerngroep wil de komende jaren inventariseren (wat gebeurt er al en door wie), inspireren (goede voorbeelden uitlichten) én activeren (organisaties en bedrijven stimuleren om zelf bij te dragen). De jury waardeert dit concrete plan van aanpak voor Deventer en de verschillende activiteiten die in 2019 zijn georganiseerd, waaronder een Captains of Industry Diner. Dit diner is georganiseerd voor het Deventer bedrijfsleven om de kansen die de Global Goals bieden onder de aandacht te brengen.

Sleutel tot succes

Dit jaar wordt voor het eerst de Global Goals prijs uitgereikt tijdens het Deventer ondernemersevenement (DOE). Het succes van de Deventer aanpak is de nauwe samenwerking met partners in de stad rondom de verschillende initiatieven.

Trotse gemeente

Wethouder economie en internationaal beleid Thomas Walder is trots op de prijs en enthousiast over de Global Goals! Met deze video nodigt hij bedrijven, kennisinstellingen, de creatieve sector en Ngo’s om bewust(er) te worden van de kansen die de Global Goals bieden, niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor economische groei.
“Bedrijven die actief bezig zijn met de Global Goals zijn de bedrijven van de toekomst” aldus de wethouder. Laat je vooral inspireren en doe mee!

Bekijk het interview met wethouder Thomas Walder over de Global Goals (video 2 minuten 8 seconden).

De 2030 SDGs GAME in Deventer!

Weet jij wat je moet doen om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen?

GAME ON!  WAAROM ZOU IK DIT SPEL SPELEN?

Vind je dat het tijd is om aan de slag te gaan met duurzaamheid? Wil je je steentje bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDGs of Global Goals), maar weet je niet hoe? Deze serious game laat je zien hoe we samen een betere wereld kunnen creëren.

Het 2030 SDGs Game is een interactief kaartspel dat de wereld tot aan 2030 simuleert. Je gaat als team aan de slag om je doel te behalen. Lukt het je daarbij ook om gezamenlijk een evenwichtige en duurzame wereld te bouwen? Het spel is in 2016 ontwikkeld in Japan en heeft bewezen een krachtig instrument te zijn dat bijdraagt aan verandering. Al meer dan 100.000 mensen ter wereld zijn je voor gegaan en hebben het spel al gespeeld! Omdat er geen kennis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen nodig is om deel te nemen, hebben we het spel al in verschillende settings gespeeld. Zo is het spel ondertussen al gespeeld bij bedrijven, overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Deze keer brengen we het naar Deventer. Het spel duurt ongeveer 3 uur inclusief nabespreking.

Gegevens:

 • Wanneer: 11 december 2019
 • Hoe laat: 17:30 – 21:30 uur (Diner tussen 17:30 – 18:30)
 • Waar: Ulebelt, Maatmansweg 3, Deventer

meer informatie? neem contact op met sdggame@mdf.nl.

Lunchbijeenkomst Deventer4GlobalGoals

Food en dan specifiek Food Waste, was het thema van de lunchbijeenkomst op donderdag 9 oktober georganiseerd door KonnecteD, Rabobank Salland en de kerngroep Deventer4GlobalGoals. Tijdens de bijeenkomst stond de Sustainable Development Goal duurzame consumptie en productie centraal.

Verspilling

Het Deventer bedrijfsleven ging met elkaar in gesprek over issues rondom het thema Food.
Toine Timmermans, directeur van Samen tegen Voedselverspilling, was namens Rabobank Salland een van de sprekers. Hij vertelde over de Food Waste Challenge van Rabobank. Een zes weken durend programma waarin horeca ondernemers begeleid door experts meestrijden tegen voedselverspilling.
Verder zette hij de aanwezigen aan te denken en bracht inhoudelijke discussies aan de diverse tafels op gang. Wereldwijd wordt er gemiddeld 1/3 aan voedsel verspild. De verspilling vindt plaats in de hele keten, van producent tot consument. Positief is dat Nederlanders thuis minder voedsel zijn gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Dat is een mooi resultaat maar het kan nóg beter. Voor een pdf van de PowerPoint klikt u hier

Plukgoed

Kunstenaar Lobke Meekes, vertelde over haar project “Plukgoed” waarmee ze de aanwezigen meenam in de uitdagingen waarmee boeren dagelijks geconfronteerd worden. Ze ontwikkelde het project op verzoek van een fruitteler in het kader van het programma Agri meets Design. De Plukgoed appels krijgen langer de tijd om te rijpen aan de boom in het zonnetje. De appelboer wacht met plukken tot de appels perfect van smaak zijn. Bewaren is echter lastig, waardoor deze appels niet aantrekkelijk zijn voor de verkoop aan supermark

ten. Daarom overwegen veel appelboeren deze rijpe appels niet meer te plukken. Lobke Meekes bracht twee soorten appels mee die op verschillende momenten geoogst waren. Welke smaakt het lekkerst? Waarom worden appels geoogst nog voor ze hun ultieme smaak bereiken? Met deze vragen en smaken draagt ze bij aan bewustwording over ons gedrag als consument én dat van supermarkten.
Voor een pdf van de PowerPoint klikt u hier

Passende lunch

De lunchbijeenkomst vond plaats in het bedrijfsrestaurant van KonnecteD en startte met een soep van de Verspillingsfabriek, passend bij het thema Food Waste. Ook de Oesterzwam kroket, gekweekt op zwammen van koffiedik, werd geserveerd door de kandidaten van het werk/leerroute Horeca.

Wat heeft er zich in Deventer afgespeeld?

De Sustainable Fashion Week was in Deventer! Een week vol met mode, design en duurzaamheid. In deze tien dagen vond er een inspirerend en innoverend programma plaats in Deventer.

Van 4 t/m 13 oktober vond de 6e editie plaats van de Dutch Sustainable Fashion Week. Deventer deed hier voor de eerste keer aan mee met een uitgebreid programma! De week draait om bewustwording op het gebied van duurzame mode. Wist je dat de kledingindustrie op de 2e plek staat van de meest vervuilende industrieën? Met het gevarieerde programma in Deventer willen wij je op een leuke manier inspireren hoe jij je steentje bij kan dragen aan het verduurzamen van je garderobe.

In Deventer vonden er maar liefst 20 activiteiten plaats. Zo waren er  diverse kledingruil-events, een lezing van stylecoach "Indiaan in je Kast" in Fooddock, een interessante documentaire "The Positive Chain of Change" over de modeindustrie waarbij de jonge documentairemaakster aanwezig was en een sustainable shoppingroute langs de duurzame winkels in Deventer.

Nog even nagenieten van de aftermovie? Bekijk hem op de facebookpagina van de Sustainable Fashion Week x Deventer >>>

 

Expositie 'Atlas: Mapping the State of the World'

De Expositie 'Atlas: Mapping the State of the World' toont de actuele thema’s van onze wereld met een reeks opzienbarende, confronterende en grappige wereldkaarten.

 • De autopopulatie in de wereld is de afgelopen 50 jaar vijfmaal zo snel gegroeid als de menselijke populatie;
 • Dakloos zijn in Engeland verlaagt je levensverwachting met 30 jaar tot slechts 47;
 • Het land dat er tussen 1990 en 2010 de meeste vierkante kilometers bos bij heeft gekregen, is China - ongeveer 6½ keer meer dan zijn opvolger de Verenigde Staten.

Dit is slechts een greep uit de verrassende inzichten die zijn af te leiden uit de indrukwekkende wereldkaarten-tentoonstelling die speciaal door Studium Generale Eindhoven is samengesteld op basis van het boek ‘The State of the World Atlas’ van Dan Smith.

In ‘Atlas: Mapping the State of the World’ ontdekt u 18 kaarten op een indrukwekkende schaal, die de toestand van de wereld weergeven over onderwerpen als mensenrechten, milieu, gezondheid, rijkdom en armoede, oorlog en politiek.


Expositie:
Datum: 10 t/m 19 september
Locatie: Saxion hogeschool – centrale hal
Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur
Toegang: gratis voor iedereen

Global Goals Captains of Industry Dinner

De relevantie en urgentie van de Global Goals voor klimaat en maatschappij zijn evident. Ze bieden daarbij ook volop kansen voor innovatie van bestaande activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe business. Daarnaast kunnen ze bijdragen aan de verdere groei en (inter)nationale profilering van Deventer.

Captains of Industry Diner

De kansen van de Global Goals serieus nemen vraagt uiteraard om een actieve rol van belangrijke partners. Om deze reden heeft de Kerngroep Deventer4GlobalGoals op 16 mei 2019 een Captains of Industry Dinner georganiseerd. De kerngroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Deventer, het bedrijfsleven, de creatieve en maatschappelijke sectoren. De gemeente faciliteert de bijeenkomsten van de kerngroep en geeft een actieve bijdrage aan de activiteiten die gezamenlijk bedacht worden.

Kansen en bijdragen

Tijdens het diner stonden de kansen die de Global Goals bieden centraal. Hoe kunnen we deze kansen verzilveren en tegelijkertijd bijdragen aan een beter (leef)klimaat en maatschappij? Wat zijn inspirerende voorbeelden van andere MKB-ondernemers die met de Global Goals nieuwe business ontwikkeld hebben? Onder het genot van een heerlijk diner dat in het teken stond van de Global Goals, wisselde de top van het Deventer bedrijfsleven kennis, ervaring en ideeën uit over de toepassing van de Global Goals in hun eigen bedrijf. Presentaties over oesterzwammen gekweekt op koffiedik (Michel Brans), over het lokale belang van de Global Goals (Dorine van Norren) en over de circulaire matras van Auping (Mark Groot Wassink) leidden tot veel inspiratie. Ook de auto van H2-pionier die op waterstof rijdt maakte indruk.

Vervolg

De gemeente Deventer gaat samen met de andere leden van de Kerngroep Deventer4GlobalGoals en een aantal enthousiaste ondernemers vervolgactiviteiten rondom de Global Goals in Deventer voorbereiden. Deze zullen praktisch van aard zijn en aansluiten bij de dagelijkse realiteit van MKB-ondernemers. Heeft u ideeën voor vervolgactiviteiten of wilt u uw Global Goals activiteiten ook via onze website promoten, dan kunt u ons bereiken via info@deventer4globalgoals.nl of www.deventer4globalgoals.nl. We kijken uit naar een duurzame toekomst!Het diner is mede mogelijk gemaakt door Frame Voice Report (Europese Commissie), de gemeente Deventer, de Kerngroep Deventer4GlobalGoals en het Sandton IJsselhotel.